Bezienswaardigheden op het eiland Cyprus

Er zijn op Cyprus behoorlijk wat bezienswaardigheden te vinden. Op deze pagina hebben we aantal toeristische highlights geselecteerd die je volgens ons niet mag missen tijdens een vakantie op Cyprus. De belangrijkste historische sites staan niet op deze pagina, maar zijn terug te vinden op de pagina geschiedenis.
Natuurlijk zijn dit bij lange na niet alle bezienswaardigheden van het eiland. In elke stad of dorp zijn verschillende bijzondere toeristische trekpleisters of gebouwen te vinden. De belangrijkste hoogtepunten van Cyprus hebben te maken met lange en bewogen geschiedenis van het eiland. Het is niet mogelijk om alle bezienswaardigheden tijdens een vakantie op Cyprus te bezoeken. Bedenk vooraf goed welke je per se wel wilt bezoeken. Of nog beter; plan alvast je volgende reis naar Cyprus.



Rots van Aphrodite

De Rots van Aphrodite is te vinden net buiten de stad Pafos richting Limassol. Op deze plaats zou deze Griekse godin uit het water zijn gekomen. Dit zou ze gedaan hebben met een schelp die voortgetrokken werd door dolfijnen. Eenmaal aan land groeide op iedere plaats waar de godin haar voeten plaatste bloemen. Een andere legende verteld dat voor elk rondje dat je bij zonsondergang om de rots zwemt je een jaar jonger wordt. Uit eigen ervaring kunnen we je vertellen dat dit een sprookje is. Toch kun je de rots van Aphrodite het beste bezoeken tijdens één van de dagelijkse zonsondergangen, aangezien deze tot de mooiste van het eiland horen.

Kykkosklooster

Het Kykkosklooster is zonder twijfel het drukstbezochte religieuze gebouw op Cyprus. Het klooster is te vinden in het Troodosgebergte op ongeveer 1300 meter hoogte. Om bij het klooster te kunnen komen moet je behoorlijk wat kilometers rijden over bochtige bergweggetjes waar geen einde aan lijkt te komen. Als je dan eenmaal bij het klooster aankomt, zul je verbaasd zijn over hoeveel anderen deze weg naar het klooster ook genomen hebben. Meestal staat het hele parkeerterrein vol met huurauto’s en bussen. Het klooster kan gratis bezocht worden, maar je dient wel passende kleding te dragen. Een korte broek of blote armen worden niet gewaardeerd. De belangrijkste reden dat veel mensen de tocht naar Kykkos maken is dat zo goed als alle muren en plafonds bedekt zijn met kleurrijke mozaïeken.

De beschilderde kerken in het Troodosgebergte

Één van de belangrijkste bezienswaardigheden in het Troodosgebergte zijn de beschilderde kerken. De meeste kerken stammen uit de tiende eeuw na Christus of hebben zelf een oudere oorsprong. De muurschilderingen en iconen in de kerk zijn echter pas later aangebracht. In de meeste gevallen staan er belangrijke Bijbelse taferelen of heiligen op de muren van de kerken afgebeeld. Nadat de kerken toegevoegd werden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco is men begonnen met het restaureren van de verschillende kerken; een proces dat waarschijnlijk nog wel enkele jaren zal duren. Een deel van de kerken is al gerestaureerd en geopend voor het publiek. Jammer genoeg is moeilijk te achterhalen welke wel en niet geopend zijn.

Lara Beach

Lara Beach is waarschijnlijk het mooiste strand van Cyprus. Het strand is te vinden ergens tussen het Akamas-schiereiland en de stad Pafos. Vanwege de desolate ligging van het strand zijn er meestal, maar weinig toeristen op Lara Beach te vinden. Wel heb je kans er groepjes toeristen tegen te komen die met een excursie mee zijn. Het merendeel van de tijd is Lara Beach het domein van verschillende zeeschildpadden. Deze leggen hun eieren op strand van Lara Beach. Dit is één van de redenen dat het strand in de avond en nacht bewaakt wordt. Als de schildpad eenmaal terug in zee is wordt het nest gemarkeerd en beschermd.

Kasteel van Kyrenia

Het kasteel van Kyrenia hoort samen met de historische stad Salamis tot de belangrijkste bezienswaardigheden in het Turkse deel van Cyprus. Het kasteel is te vinden direct naast de historische haven van de stad. Binnen de muren van het kasteel zijn verschillende bezienswaardigheden te vinden, waaronder het scheepswrakkenmuseum van Kyrenia. Neem de tijd om het kasteel te bezoeken. Er is namelijk heel veel te zien en de uitzichten vanaf de kasteelmuren op de stad Kyrenia en de Middellandse zee zijn prachtig. In het kasteel kun je goed het verschil zien tussen de verschillende delen en tijden dat het kasteel gebouwd is. Zo kun je er een Venetiaanse en een Franse Toren vinden.

Chrysorrogiatissa klooster

Net buiten het dorpje Pano Panagia ligt het Chrysorrogiatissa klooster. Dit klooster is veel minder bekend als het Kykkosklooster, waardoor dit klooster nog niet overspoeld wordt door toeristen. Net als in het Kykkosklooster is het klooster nog steeds in gebruik en wonen er nog verschillende monniken. Het klooster is veel minder groot en niet zo uitbundig beschilderd als het Kykkosklooster. Toch is het een goed alternatief als je geen zin hebt om in de rij te staan om een klooster te bezoeken. Het Chrysorrogiatissa klooster is gesticht aan het einde van de twaalfde eeuw en is gewijd aan de “Onze-Lieve-Vrouwe van de Gouden Granaatappel”.

Hadjigeorgakis Kornesios huis

Het Hadjigeorgakis Kornesios huis in Nicosia is een belangrijke bezienswaardigheid in het zuidelijke deel van de stad. Net als de meeste bezienswaardigheden in Nicosia bevindt het Hadjigeorgakis Kornesios huis zich binnen de oude stadsmuren van de stad. Het Hadjigeorgakis Kornesios huis is het voormalige woonhuis van een vooraanstaande zakenman die als tolk, en soms als belastingcontroleur in dienst was van de Ottomanen. Aan het huis is goed te zien dat de bewoner een belangrijke functie had. Het huis is door de jaren heen erg goed bewaard gebleven en een ‘must see’ als je in Nicosia bent.

Hagia-Sophia kathedraal van Nicosia

De Hagia-Sophia kathedraal van Nicosia is een voormalige kerk die al eeuwenlang dienstdoet als de Selimiya moskee. De kathedraal is gebouwd in de dertiende eeuw in opdracht van de toenmalige Franse overheersers. Deze lieten de kathedraal bouwen in de toen zo populaire Franse stijl. De kathedraal is gebouwd op de resten van een nog veel oudere Byzantijnse kerk. Toen in 1570 de Ottomanen de macht op Cyprus overnamen werd de kerk omgebouwd tot moskee. Er werden twee minaretten aan het gebouw toegevoegd en de meeste beelden werden weggehaald. De Selimiya moskee is te vinden in Noord-Nicosia en is geopend voor het publiek. Je moet dan wel gepaste kleding dragen en je schoenen uittrekken.

De Baden van Aphrodite

De Baden van Aphrodite zijn te vinden in het westelijke deel van Cyprus, in de buurt van het stadje Polis op het Akamas schiereiland. Om de baden te kunnen bezoeken moet je een klein stukje lopen door een aangelegde tuin enkele kilometers buiten Polis. Uiteindelijk kom je bij een klein vijvertje dat is overwoekerd door verschillende bomen. Ondanks dat de omgeving erg mooi is vallen de baden zelf toch een beetje tegen. Gelukkig is een bezoek aan de baden van Aphrodite goed te combineren met een wandeling op het Akamas-schiereiland. Volgens de legende zou het nemen van een bad in de baden van Aphrodite een verjongende werking moeten hebben, jammer genoeg is dat niet toegestaan.

Agios Lazaros

De Agios Lazaros van Larnaca hoort tot de oudste Christelijke gebouwen van Larnaca en Cyprus. De kerk is gebouwd in de tiende eeuw na Christus op de resten van een veel oudere kerk. Deze kerk zou weer gebouwd zijn op de resten van de heilige Lazarus. Deze werd door Jezus weer terug tot leven gewekt. Na zijn wederopstanding vertrok hij naar Cyprus om er bisschop te worden en de rest van zijn leven te wijden aan het verkondigen van het Christelijke geloof. De resten van Lazarus zouden nu niet meer onder de kerk liggen, maar in een kathedraal in Marseille zijn.
De Agios Lazaros hoort tot de mooiste christelijke gebouwen van Cyprus. Na zijn laatste renovatie is het gebouw geheel in zijn oorspronkelijke stijl hersteld, waardoor hij weer zijn oude uitstraling heeft. De Sint-Lazaruskerk van Larnaca is dagelijks geopend voor het publiek. Er wordt wel aan de bezoekers gevraagd zich gepast te kleden.

Agios Neofytos klooster

Het Agios Neofytos klooster ligt op ongeveer tien minuten rijden van de stad Paphos in de uitlopers van het Troodosgebergte. Het klooster is gesticht door de monnik Neofytos, die in dit gebied als kluizenaar leefde. Hij schreef enkele manuscripten over het kloosterleven op Cyprus en hoe de kruisvaarder de macht op Cyprus overnamen. Het huidige klooster bestaat uit twee delen; het nieuwe deel met daarin een school, kantoren, winkels en een museum en het oude deel dat eigenlijk uit niet meer dan twee grotten bestaat.
In deze twee grotten zijn prachtige muurschilderingen te vinden die het verhaal vertellen over de laatste dagen van het leven van Jezus. Het klooster en het bijbehorende complex zijn geopend voor het publiek en kunnen gratis bezocht worden.

Kaap Greco

Kaap Greco is een landtong en schiereiland in het zuidoosten van Cyprus tussen de badplaatsen Ayia Napa en Protaras. Kaap Greco is vooral bekend om zijn grillige kustlijn vol met grotten, kliffen, stranden en boogbruggen. Vanuit de twee badplaatsen die op een steenworp van de kaap liggen worden er dagelijks meerdere excursies naar Kaap Greco aangeboden. Je kunt met de boot naar Kaap Greco toe en dan rondom de boot snorkelen en zwemmen, het is ook mogelijk om een trike of quad te huren en via verschillende zandwegen zelf een weg naar Kaap Greco te zoeken. Vanwege zijn ligging dicht bij enkele populaire badplaatsen is het meestal erg druk rondom Kaap Greco. Voor de meer verlaten delen van de kaap zal je wat stukken moeten lopen over de rotsen.

Kolossi

Enkele kilometers buiten de stad Limasol staat het kasteel van Kolossi. Het kasteel behoort tot de belangrijkste en best bewaarde historische bezienswaardigheden van Cyprus. Anders dan de meeste historische bezienswaardigheden heeft het merendeel van het kasteel de tand des tijds weten te doorstaan, waardoor je nu nog steeds een groot deel van het kasteel kunt bezoeken. Het oorspronkelijke kasteel werd gebouwd in de dertiende eeuw door de kruisvaarders, na verschillende plunderingen werd het kasteel uiteindelijk herbouwd in de vijftiende eeuw in opdracht van Louis de Magnac. Het kasteel kan bezocht worden; tegen een kleine entree kun je de verschillende verdiepingen van het kasteel bezoeken en van het uitzicht vanaf het dak genieten.

Tombes van de Koningen

De Tombes van de koningen in Pafos stammen uit de tijd dat Cyprus onderdeel uitmaakte van het Egyptische Rijk in de tijd van Cleopatra. Ondanks dat het dit complex de naam Tombes van de Koningen draagt zijn er nooit koningen in de tombes bijgezet. Wel werden er belangrijke bestuurders en religieuze elite in de uit kalksteen gehouwen tombes bijgezet. De tombes waren van de derde eeuw voor Christus tot de derde eeuw na Christus in gebruik geweest. Later zijn de tombes gebruikt als schuilplaats of als woningen. De tombes zijn tegenwoordig te bezoeken. In vergelijking met veel andere historische bezienswaardigheden valt het complex een beetje in het niet. Toch hebben de Tombes van de Koningen bij Pafos een belangrijke historische waarde en staan ze samen met de andere historische bezienswaardigheden in Pafos op de werelderfgoedlijst van de Unesco.


Hala Sultan Tekke en het zoutmeer van Larnaca

De Hala Sultan Tekke Moskee is te vinden aan de rand van het Larnaca zoutmeer dat aan de rand van de stad Larnaca ligt. De moskee is een belangrijke bedevaartplaats voor moslims. De moskee ligt tussen een aantal palmbomen, cipressen en olijfbomen waardoor je het idee hebt dat deze in een oase ligt. Dit komt voornamelijk door het contrast met het naastgelegen zoutmeer. In de moskee is de tombe van Umm Haram te vinden, zij was een tante van de profeet Mohammed, die hier tijdens de plundering van Kytion is gesneuveld. Nog steeds wordt de Hala Sultan Tekke moskee gezien als één van de heiligste gebouwen binnen de Islam.
Het zoutmeer van Larnaca is in de winter- en vroege lentemaanden een meer dat behoorlijk wat vogels trekt. Als je geluk hebt, kun je er pelikanen, flamingo’s en allerlei andere watervogels tegenkomen. In de zomermaanden verandert het in een doods zoutmeer. In vroeger dagen werd het meer gebruikt als zoutmijn.

Kasteel van Limassol

Het kasteel van Limasol vormt het hart van het historische centrum van Limasol. Het kasteel, dat tegenwoordig dienstdoet als museum, is gebouwd op de resten van een basiliek uit de vierde tot zevende eeuw na Christus. Daarna werd het omgebouwd tot een Byzantijns monument om aan het einde van de twaalfde eeuw in opdracht van de Franse familie Lusigan een kasteel te worden. In de zestiende eeuw kwam het kasteel in handen van de Ottomanen en zou het ongeveer zijn huidige aanblik krijgen. Het museum dat vandaag de dag in het kasteel te vinden is, heeft een uiteenlopende collectie; van oude grafstenen en ornamenten tot een wapenkamer met verschillende oude zwaarden, helmen en harnassen.
Volgens een legende zou Richard Leeuwenhart tijdens een kruistocht in dit kasteel getrouwd zijn met Berengaria van Navarra. Zei werd hierdoor koningin van Engeland, maar heeft daar nooit een voet in het land gezet.