Handig om te weten

Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor een geslaagde vakantie. Dat betekent dat je op de hoogte moet zijn van lokale gewoontes, regels en wetten. Ook is het handig om te weten wat je eventueel al van huis mee zou moeten/kunnen nemen. Op deze pagina vermelden we algemene tips en reisinformatie die van toepassing zijn voor het reizen naar Cyprus. Sommige van onderstaande gegevens kunnen in de loop van de tijd veranderen. Klopt er iets niet volgens u, neem dan contact op met ons.



Alarmnummer

Het noodnummer vanaf een mobiele telefoon is 112.

Documenten

Officieel heb je voor grensoverschrijdingen binnen het zogenaamde Schengengebied geen paspoort of identiteitskaart nodig. Echter zal je je in Cyprus wel moeten kunnen legitimeren. Daarom moet iedere reiziger, dus ook kinderen moeten een geldig paspoort of een geldige Europese Identiteitskaart bij zich hebben. Ben je van plan om met de auto te gaan rijden, vergeet dan je rijbewijs niet.

Douane

Het meenemen van drank, sigaretten, parfum en accijnsgoederen is mogelijk voor eigen gebruik. Binnen de Europese Unie wordt de grens gehanteerd van maar liefst 90 liter wijn, 10 liter sterkedrank en 800 sigaretten. Het meenemen van drugs, dus ook softdrugs, is niet toegestaan.
Ben je van plan om over land naar het noordelijke deel van Cyprus te reizen, dan zijn er wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Zo moet je een legitimatiebewijs overleggen, in Nicosia is de grensovergang alleen te voet over te steken, de andere twee grensovergangen zijn alleen met de auto over te steken. Heb je een huurauto dan zal je in het noordelijke deel een nieuwe verzekering af moeten sluiten. Het is niet toegestaan om spullen die niet voor eigen consumptie zijn mee te nemen over de grens.

Vaccinaties

Het is niet nodig om inentingen of andere vormen van vaccinaties te nemen voor een reis naar Cyprus.

Elektriciteit

Op Cyprus heeft men 240 volt wisselstroom. Dit is vergelijkbaar met Nederland. Wel worden er afwijkende stopcontacten gebruikt worden. Op Cyprus wordt gebruik gemaakt van stopcontacten type G. In dit stopcontact passen de gewone Europese stekkers Type C en F niet. Je zal dus een reisstekker mee moeten nemen naar Cyprus om probleemloos je elektrische apparaten te kunnen opladen.

Feestdagen

Op Cyprus viert men een aantal officiële feestdagen. Banken, kantoren en overheidsinstanties zijn dan in de regel gesloten. Op sommige van deze feestdagen zijn de winkels gesloten en in andere gevallen zijn ze juist weer geopend. Dit verschilt sterk per feestdag. Daarnaast worden in meerdere dorpen en steden grote feesten gevierd. De meeste van deze feesten vinden plaats in de zomermaanden. Je kunt ervan uitgaan dat tijdens deze feesten de meeste openbare instellingen gesloten zullen zijn.

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen (Epiphanie)
25 maart – Griekse nationale feestdag
1 april – Grieks-Cypriotische nationale feestdag
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Sterfdag van Maria
1 oktober – Onafhankelijkheidsdag
28 oktober – Ochi dag
24 december – Kerstavond
25 en 26 december – Kerstmis

Naast de vaste feestdagen zijn er een aantal variabele feestdagen op Cyprus:
Carnaval, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen & Pinksteren. De meeste van deze feestdagen vallen op andere data dan in Nederland, aangezien ze op Cyprus voor het grootste deel de Grieks-orthodoxe kalender hanteren.

Sommige van bovenstaande dagen worden niet gevierd in het Noordelijke deel van Cyprus terwijl andere feestdagen in dit deel van het land wel weer groots gevierd worden. De bekendste en belangrijkste zijn:

19 mei – De herdenking van Ataturk
30 augustus – De Dag van de Overwinning
15 november – De proclamatie van Noord-Cyprus

Fooien

Het is normaal om in een restaurant fooi te geven. Meestal rond je de rekening wat af naar boven en in sommige gevallen leg je hier nog een bedrag bovenop. Het is gebruikelijk om ongeveer tien procent van de rekening aan fooi te geven. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de hoogte van de rekening, de kwaliteit van het eten en de bediening.


Geld

In Cyprus hanteert men net als in Nederland de Euro. Je kunt uit de geldautomaten die je op veel verschillende plekken op Cyprus tegenkomt gewoon geld pinnen met je Nederlandse pinpas als jouw bankpas pinnen in Europa toestaat. Er zijn op Cyprus behoorlijk wat pinautomaten te vinden. De meeste zal je tegenkomen in de grotere steden, maar ook in de meeste toeristische plaatsen en dorpen zijn meestal genoeg pinautomaten te vinden.
Creditcards worden op redelijk wat plekken, maar absoluut niet overal, geaccepteerd. Ga er daarom niet standaard vanuit dat men jouw creditcard als betaalmiddel aanvaardt. Ben je er niet zeker van? Vraag het dan vooraf; zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.
In het noordelijke deel van Cyprus wordt betaald met de Turkse lira. Er zijn briefjes van 5, 10, 20, 50, 100 en 200 lira’s in omloop. Daarnaast is er een munt van 1 lira. Deze munt lijkt veel op de twee euro munt. Het noordelijke deel van Cyprus is stukken goedkoper dan de zuidelijk gelegen delen van het land.

bekijk de wissel van de euro tegen de lira en bestel ze gelijk online

Internet

De 4G op Cyprus is op wat afgelegen delen in het Troodosgebergte na erg goed. Bijna overal kun je een goede en stabiele internetverbinding via het 3G of 4G netwerk van Cyprus krijgen. Cyprus maakt deel uit van de Europese Unie dus je bent geen extra kosten kwijt voor het gebruiken van je belminuten of internetbundel op Cyprus.
De meeste hotels, veel restaurants en een groot deel van de andere horecagelegenheden bieden gratis internet via wifi aan. De kwaliteit en snelheid loopt heel erg uiteen. Op de meeste plaatsen is de kwaliteit goed genoeg om even je sociale media te checken of een website te bezoeken. Wil je echter behoorlijk wat e-mails binnenhalen of versturen dan wordt dit al wat lastiger. Sommige hotels bieden een betere kwaliteit internet aan tegen betaling.
In de meeste bars of restaurants is er wel wifi aanwezig, maar is deze versleuteld. Kun je op de kaart of ergens anders geen code vinden, dan kan de ober of de barman je vaak verder helpen.

Gepaste kleding

Als je op Cyprus een kerk, klooster of moskee wilt bezoeken moet je qua kleding aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo zijn de dames verplicht om met bedekte schouders te lopen en in sommige gevallen zijn korte broeken zelfs uit den boze. Ook slippers worden op de meeste plaatsen niet op prijs gesteld.
Ben je onverhoopt toch vergeten om een sjaal of een vest mee te nemen, dan kun je deze in de grotere steden en plaatsen kopen bij één van de vele straatverkopers. Bij andere kerken of geloofsgebouwen zijn deze standaard aanwezig en kunnen deze zonder kosten gebruikt worden. Houd er tevens rekening mee dat veel kerken en andere geloofsgebouwen tijdens een dienst niet bezocht kunnen worden.

Kraanwater

Over het algemeen geldt dat je het kraanwater op de meeste plekken op Cyprus probleemloos kunt drinken. Er schijnt wel verschil in smaak en kwaliteit te zijn. Wie het zekere voor het onzekere wilt nemen kan natuurlijk gewoon flessen mineraalwater kopen in plaats van leidingwater te drinken. Is er geen winkel in de buurt, dan kan je er ook voor kiezen om het water eerst te koken. Zelf hebben we nooit problemen ondervonden met het drinken van kraanwater op Cyprus. Volgens sommige mensen zou het kraanwater op Cyprus een kopersmaak hebben, dit hebben wij niet geproefd.

Roken

Wie wil roken moet dat buiten doen. In openbare gebouwen, in restaurants, in bars en in clubs mag niet gerookt worden. Op de buitenterrassen is roken zelden een probleem. Op de meeste tafels staan de asbakken al klaar.

Taal

Er worden op Cyprus twee officiële talen gesproken, het Grieks en het Turks. In beide gevallen gaat het om een plaatselijke variant van de taal, het Cypriotisch Grieks en het Cypriotisch Turks. Doordat Cyprus eeuwenlang een Britse kroonkolonie is geweest spreek een groot deel van de inwoners van het eiland redelijk tot goed Engels. In de meer toeristische gebieden is iedereen deze taal machtig.

Tijdsverschil

Cyprus ligt in de tijdszone UTC +2 en kent eenzelfde zomertijdregeling als in Nederland. Het is hierdoor in Cyprus het gehele jaar één uur later dan in Nederland.

Openingstijden

De openingstijden van winkels lopen ver uiteen. Winkels in toeristenconcentraties zijn vaak langer open en sluiten meestal in de middag niet. Andere winkels sluiten vaak tussen 12:30 uur of 13:00 uur en 15:30 uur. In toeristengebieden zijn winkels vaak ook op zondag open. Dit geldt ook voor supermarkten. Door de verschillende openings- en sluitingstijden kan het dus voorkomen als je in de middag door de stad heenloopt dat slechts een deel van de winkels is geopend.

Veiligheid

Voor een reis naar Cyprus gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s. De onrusten tussen het noordelijk en het zuidelijke deel bij de grensovergangen zijn al van lang geleden, dus ook tussen deze twee delen van het land kun je zonder enige problemen reizen. Natuurlijk moet je wel altijd blijven opletten. Loop niet te opzichtig met dure elektronica of sieraden over straat en vermijd donkere stegen en plaatsen waar geen andere mensen zijn. Bij de belangrijkste bezienswaardigheden en in de omgeving van de grotere steden heb je een grotere kans om beroofd te worden. Toch liggen de criminaliteitscijfers in Cyprus behoorlijk laag en behoort het land tot de veiligste landen van Europa.