Steden en dorpen op het eiland Cyprus

Er zijn op Cyprus behoorlijk wat steden, dorpen en badplaatsen te vinden. De grootste, Nicosia, heeft bijna driehonderdduizend inwoners. De twee andere echt grote steden zijn Limassol en Larnaca. De andere steden en plaatsen op het eiland hebben officieel minder dan vijftigduizend inwoners; voor- en bij steden niet meegerekend. Het merendeel van de grotere steden en plaatsen op Cyprus zijn direct aan de kust te vinden. Alleen de hoofdstad Nicosia is hier een uitzondering op. In de binnenlanden zijn er behoorlijk wat dorpjes op het eiland te vinden. Volgens velen zijn de mooiste dorpen te vinden in het Troodosgebergte.
Behoorlijk wat steden en dorpen op Cyprus kennen een lange geschiedenis. Sommige steden, zoals bijvoorbeeld Paphos, bestaan al sinds de oudheid.Nicosia

Nicosia is de enige nog steeds verdeelde hoofdstad ter wereld. De stad ligt precies op de grens van Cyprus en Noord-Cyprus. De Groene Lijn, die de twee van elkaar scheidt, verdeelt de historische binnenstad in tweeën. Sinds enkele jaren kun je wel weer via de grensovergang van de ene naar de andere zijde. Hierdoor is de stad al minder verdeeld. Toch is het verschil tussen deze twee delen van de stad enorme groot. Het zuidelijke deel van de stad voelt heel Europees aan, met grote drukke winkelstraten waar zo goed als alle internationale winkelketens te vinden zijn. Zo gauw je de grens oversteekt, maken deze ketens plaats voor kleine winkeltjes waar voornamelijk imitatiekleding en goud wordt verkocht. De belangrijkste bezienswaardigheden in het noordelijke deel van Nicosia zijn de Arab Ahmetwijk, de Selimiye moskee en de Mevlevi Tekke. De stad Nicosia staat in Noord-Cyprus ook wel bekend als Lekosa.
De belangrijkste bezienswaardigheden in het zuidelijke deel zijn de wijk Laiki Geitonia, het Hadjigeorgakis Kornesios huis, het aartsbisschoppelijk paleis en de bijbehorende kerken en musea.

Limassol

Limassol of Limasol is na Nicosia de grootste en belangrijkste stad van Cyprus. De stad beschikt over de grootste haven van het land en is één van de populairste toeristische bestemmingen op het eiland. De meeste resorts en hotels zijn te vinden ten oosten van Limasol, dit voornamelijk omdat de mooiste stranden van de omgeving hier te vinden zijn. De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is het kasteel van Limasol. Net buiten de stad ligt de historische stad Kourion, ooit één van de machtigste steden van het eiland. Tegenwoordig zijn alleen de ruïnes van deze stad nog te bewonderen. Andere noemenswaardige delen van Limasol zijn de oude Turkse wijk met de Cami Kebir moskee en de recentelijk helemaal gerenoveerde oude haven. Langs de kustlijn van Limasol loopt een prachtige promenade waar je, als de zon wat is gaan liggen, mooie wandelingen kunt maken. Met name tijdens de zonsondergang is het er erg mooi.

Pafos

Pafos is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen op Cyprus. De meeste hotels en resorts zijn te vinden langs de kust of in de buurt van de oude vissershaven. Vanwege de vele historische bezienswaardigheden in Paphos is de gehele stad en zijn omgeving op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. Je kunt de stad simpelweg in drie stukken onderverdelen; Pano-Paphos, Kato Paphos en Nea Paphos. De bovenstad, de benedenstad en de nieuwe stad. Deze drie delen van Pafos liggen mede door de grote verschillen redelijk ver van elkaar verwijderd. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn Kato Pafos, Palaipafos, de Rots van Aphrodite, de tombes van de koningen en de Agora.
De meeste toeristen die in de stad verblijven komen vaak niet verder dan het strand en de restaurants die in de lagergelegen delen van de stad te vinden zijn.

Kyrenia

De stad Kyrenia, ook wel bekend als Girne is te vinden in het Turkse deel van het eiland. Volgens velen is Kyrenia de mooiste stad van Cyprus. Of dat waar is durven we in twijfel te trekken, maar mooi is hij zeker. Girne is tegenwoordig het hart van het toerisme in Noord-Cyprus. Girne staat bekend om zijn uitstekende uitgaansleven, zijn prachtige en de vele bezienswaardigheden in de directe omgeving. Het is met name de historische haven die voor veel van de charme van het stadje zorgt. Deze voormalige vissershaven wordt nu uitsluitend nog gebruikt voor de pleziervaart. Direct naast de haven ligt het kasteel van Kyrenia, een prachtig oud kasteel. De oudste delen stammen uit de vierde eeuw na Christus, maar in de eeuwen die volgden is er van alles aan bijgebouwd. In het kasteel is het scheepswrak museum te vinden met als belangrijkste bezienswaardigheid, de resten van het ‘Schip van Kyrenia’.

Famagusta

Famagusta was eens de belangrijkste toeristische bestemming op Cyprus. De tweedeling van Cyprus bracht hier een einde aan en een groot deel van het eens zo populaire vakantieoord is nu een gesloten spookstad. Toch is Famagusta nog steeds één van de mooiste steden van het eiland. Met name het historische centrum binnen de Venetiaanse stadsmuren is prachtig. Je ziet er aan alles dat het een clash is tussen twee culturen, zo is de kathedraal omgebouwd tot moskee en is een andere oude kerk omgetoverd tot bibliotheek. Net buiten Famagusta ligt de historische stad Salamis, één van de mooiste en belangrijkste historische bezienswaardigheden van Cyprus.

Ayia Napa

Ayia Napa behoort tot de populairste toeristische bestemming op Cyprus. Het merendeel van de toeristen die in deze badplaats verblijft, komt naar Cyprus voor een relaxte zon-, zee-, en strandvakantie. De stranden rondom Ayia Napa liggen tijdens het seizoen helemaal volgepakt met toeristen die overdag een mooi kleurtje willen opdoen en in de avond genieten van het nachtleven. Het merendeel van de toeristen in Ayia Napa bestaat uit jongeren. Ook overdag zijn er genoeg feestjes in en om de badplaats te vinden. Erg populair zijn de feestboten die met veel lawaai richting Kaap Greco vertrekken.

Larnaca

Larnaca is na Nicosia en Limasol de grootste stad van het eiland. Larnaca ligt aan de zuidoostkust van Cyprus. Een groot deel van de inwoners van de stad is afkomstig uit het noordelijke deel van het eiland en zijn op het moment van de splitsing gevlucht. Dit heeft ervoor gezorgd dat Larnaca voelt als een multiculturele samenleving die het beste van meerdere culturen biedt. De stad heeft een prachtige boulevard, met daarvoor het populairste strand van de stad. In tegenstelling tot veel andere steden op Cyprus beschikt Larnaca over een redelijk modern centrum met daartussen nog wel enkele historische gebouwen. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad is de Agios Lazaros, de Hala Sultan Tekke Moskee, het zoutmeer en de historische nederzetting Kytion.

Polis

Het dorpje Polis is te vinden in het noordwestelijke deel van Cyprus. Het huidige dorp is te vinden op de plaats waar ooit de machtige stadsstaat Mariona te vinden was. Resten van deze voormalige stad zijn nog te vinden net buiten Polis. Polis is één van de weinige echte toeristische trekpleisters aan deze zijde van het eiland. Het dorp beschikt nog steeds over een prachtig historisch centrum en op nog geen tien minuten lopen kom je de eerste stranden al tegen. De mooiste stranden zijn Poli Beach en Ltasi Beach. Het dorp wordt ook als uitvalsbasis voor het Akamas-schiereiland en de baden van Aphrodite gebruikt.

Lefkara

Lefkara is een klein dorpje op de flanken van het Troodosgebergte. Het dorp staat bekend om zijn kant en zilveren sieraden. Volgens eigen zeggen is het typische handwerk wat je overal op Cyprus tegenkomt, ontstaan in Lefkara. Het merendeel van de toeristen die het dorp aandoen zullen niet met lege handen vertrekken. Het dorp behoort volgens sommige bronnen tot de allermooiste dorpjes van Europa. Het dorp ligt niet ver van de snelweg die Limasol en Nicosia met elkaar verbindt en is hierdoor vrij gemakkelijk te bezoeken.


Protaras

Protaras is een populaire badplaats in het zuidoosten van Cyprus. Het stadje staat voornamelijk bekend om zijn prachtige stranden en om zijn uitgaansgelegenheden. Op de plaats waar het huidige Protaras nu te vinden is was ooit een oude nederzetting te vinden. Resten hiervan zijn in de loop van de tijd bijna allemaal vervaagt. Bij Protaras ligt Fig Tree Bay, in deze baai is één van de mooiste stranden van het eiland te vinden. De belangrijkste bezienswaardigheid in de omgeving van Protaras is Kaap Greco. De meeste toeristen komen naar deze badplaats om te genieten van een relaxte zon-, zee- en strandvakantie. In het centrum van de badplaats zijn verschillende winkels, hotels en bars te vinden. Het merendeel van de hotels ligt direct aan het strand.

De dorpen in het Troodosgebergte

Naast de verschillende grote steden en plaatsen op het eiland zijn er overal op het eiland prachtige dorpjes te vinden. De mooiste kom je volgens ons tegen in het Troodosgebergte. Na kilometerslang smalle bergweggetjes volgen kom je uit in soms eeuwenoude dorpen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Wil je even uit de drukte langs de kust en van de steden ontsnappen; huur dan een auto en ga de binnenlanden van Cyprus ontdekken. Dorpen die je volgens ons niet mag missen in het Troodosgebergte zijn OmodosFytiPedoulasKakopetria en Lofou.