Het vliegtuig is de makkelijkste en meest gebruikte manier om naar Cyprus te reizen. Natuurlijk zijn er meerdere manieren om het eiland te bereiken, zo kun je bijvoorbeeld met boot of auto het eiland bezoeken. Eenmaal op het eiland heb je tal van mogelijkheden om jezelf voort te bewegen. De handigste manier is om een huurauto te nemen, maar ook als je liever niet autorijdt dan zijn er meerdere vormen van openbaar vervoer waar je gebruik van kunt maken.
De grotere steden op het eiland kun je het beste te voet of op de fiets verkennen, het verkeer is er vaak hectisch.
Vervoer op Cyprus en reizen naar Cyprus
Vliegen naar Cyprus
Het vliegtuig is de makkelijkste, snelste en goedkoopste manier om naar Cyprus te reizen. Vanuit Nederland, België en Duitsland zijn er verschillende maatschappijen die rechtstreekse vluchten naar Cyprus uitvoeren. Een vlucht naar Cyprus zal ongeveer vier uur in beslag nemen; dit is natuurlijk afhankelijk van je vertrekluchthaven en de plaats van bestemming. Vanuit Nederland worden er rechtstreekse vluchten uitgevoerd met Transavia. Met Tui en enkele andere aanbieders is het mogelijk om met een pakketreis naar Cyprus te vliegen.
Luchthavens
Er zijn op Cyprus vier internationale luchthavens te vinden, drie in het zuidelijke deel van het land en één in het noorden. De luchthaven van Larnaca is de drukste van het land. Op het vliegveld van Ercan in het noordelijke worden geen rechtstreekse vluchten vanaf Nederland uitgevoerd. Het is wel mogelijk om via een tussenlanding in Turkije naar Ercan af te reizen.
Larnaca International Airport
Larnaca international airport is de grootste en drukste luchthaven van Cyprus. De luchthaven ligt ongeveer vier kilometer buiten de stad Larnaca. Het aantal passagiers dat gebruik maakt van de luchthaven is de laatste jaren fors gegroeid. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat Cyprus een steeds populairder wordende vakantiebestemming aan het worden is. De vertrekterminal van Larnaca international airport is te vinden op de eerste verdieping; de aankomst op de begane grond. De tweede terminal wordt bijna uitsluitend gebruikt als Vip-terminal.
Het is mogelijk om via een shuttlebus naar Limasol of Nicosia te reizen vanaf het vliegveld. Met de gewone bus of taxi kun je naar de andere bestemmingen in de buurt van de luchthaven reizen.
Pafos international airport
Na Larnaca international airport is de Paphos international airport de grootste en drukste van Cyprus. Er worden vanuit Nederland geen rechtstreekse lijnvluchten op de luchthaven uitgevoerd, maar verschillende chartermaatschappijen doen deze luchthaven aan tijdens het seizoen. Met de komst van de nieuwe terminal in 2008 is het aantal vliegbewegingen op deze luchthaven flink toegenomen. Het is een kleine luchthaven waar niet heel veel te zien en te verkrijgen is.
Vanaf de luchthaven kun je met de bus of taxi je weg vervolgen naar je vakantiebestemming.
Ercan international airport
Het Ercan international airport is te vinden in het noordelijke deel van Cyprus, niet al te ver van de hoofdstad Nicosia. Hoewel het een internationale luchthaven is, wordt hij niet zo erkent, aangezien het noordelijke deel van Cyprus niet officieel erkend wordt. Vanuit Nederland en België is het mogelijk om met Corendon naar het noordelijke deel van Cyprus te vliegen. In de meeste gevallen zal je een tussenstop maken op één van de luchthavens in Turkije.
Vanaf Ercan international kun je het beste je reis per bus of taxi vervolgen.
Nicosia international airport
Nicosia international airport was tot de tweedeling van het eiland de belangrijkste luchthaven van het land. Na de tweedeling raakte de luchthaven, vooral door zijn ligging, deze functie kwijt. Vandaag de dag wordt het vliegveld nog met regelmaat gebruikt voor helikoptervluchten door UNFICYP over de bufferzone. De terminal staat er tegenwoordig verlaten bij.
Transfers
Heb je een pakketreis naar Cyprus geboekt, dan zal de bus of het busje dat je naar je hotel zal brengen voor je klaar staan op de parkeerplaats. Een hostess zal je er naartoe dirigeren. Heb je alleen een ticket geboekt dan zal je zelf iets moeten regelen. De makkelijkste manier is om een taxi te nemen, de goedkoopste manier is een buskaartje kopen. Je zal dan wel goed moeten kijken welke bus je dient pakken en waar je eventueel zal moeten overstappen.
Huurauto
Als je Cyprus wilt gaan ontdekken dan kun je eigenlijk niet zonder een huurauto. De afstanden zijn er behoorlijk groot en het openbaar vervoer brengt je niet overal. Let wel goed op waar je de auto huurt en wat voor soort constructies de verhuurder hanteert. Zo lijkt het in eerste instantie vaak goedkoper om een vol-leeg te nemen, maar dat is op de langere termijn vaak behoorlijk duurder. Je kunt beter een vol-vol constructie gaan, zodat je later niet voor onverwachte kosten komt te staan.
Veel online aanbieders bieden eigen verzekeringen aan die een stuk goedkoper zijn dan die van het verhuurbureau zelf. Als je een dergelijke verzekering afsluit dan moet je er wel rekening mee houden dat je het totale borgbedrag moet voorschieten omdat de verhuurder via een derde persoon zijn geld moet halen.
Zelf hebben we op Cyprus een auto gehuurd via Sunnycars. Bij deze verhuurder betaal je altijd een all-in prijs en kom je nooit voor onverwachte verrassingen te staan.
Autorijden op Cyprus
Het allerbelangrijkste om te weten als je gaat autorijden op Cyprus is dat er links gereden wordt. Dit komt natuurlijk, omdat het eiland lange tijd een Britse kroonkolonie is geweest. Vooral de eerste kilometers vanaf het vliegveld zullen voor de meeste toeristen even wennen zijn. Eenmaal gewend verschilt het autorijden op Cyprus niet heel veel met veel andere Europese landen. Belangrijk om te weten is dat er enkele grote snelwegen zijn die de meeste steden met elkaar verbinden. Deze snelwegen zijn goed onderhouden, maar zeker tijdens de spitsuren erg druk. Wil je naar de meer afgelegen delen van het eiland rijden dan zal je in de meeste gevallen kleine bergweggetjes moeten volgen die dwars door het Troodosgebergte slingeren.
Hoewel Cyprus tot Europa hoort hebben veel navigatiesystemen het eiland niet standaard toegevoegd. Controleer dit voor je vertrekt. Is dit niet zo kun je natuurlijk een navigatiesysteem huren bij de autoverhuurder of de kaarten op je telefoon downloaden.
Tanken
De prijs voor benzine en diesel op Cyprus ligt lager dan in Nederland en België. Bedenk wel dat je in de binnenlanden bijna geen benzinepompen tegen zal komen. Ga op weg met een volle tank, zo voorkom je onaangename verrassingen. De meeste benzinestations op het eiland zijn service benzinepompen, het tanken wordt dus voor je gedaan.
Parkeren
In de meeste grotere steden en in de buurt van de sommige bezienswaardigheden moet je ‘betaald parkeren’. De prijzen liggen in de meeste gevallen een behoorlijk stuk lager dan dat we gewend zijn. Kijk wel goed waar je de auto parkeert; de borden die aangeven waar je wel en niet moet betalen, zijn niet altijd even duidelijk. Het zou zonde zijn dat je een parkeerboete krijgt tijdens je verblijf op Cyprus.
Taxi’s
Een makkelijke en snelle manier om jezelf voor te bewegen op Cyprus is met de taxi. Dit is echter niet de goedkoopste manier om het eiland te verkennen. De taxiprijzen op Cyprus zijn te vergelijken met die in Nederland. Je vindt de taxi’s op de verschillende taxistandplaatsen in de grotere steden en in de buurt van de bekendste bezienswaardigheden. Je kunt natuurlijk ook altijd je hotel je taxi laten regelen.
Openbaar vervoer op Cyprus
Op Cyprus rijden geen treinen, wel is er een goed en compleet busnetwerk. De frequentie van de verschillende busnetwerken is wel sterk afhankelijk van de bestemming. Bussen tussen de bekendste toeristische plaatsen rijden met grote regelmaat, naar de kleinere plaatsen en dorpen is het soms maar mogelijk om enkele malen per dag de bus te nemen. Er rijden op het eiland twee soorten bussen. Lokale bussen die in de steden en de daaromheen liggende dorpen blijven en de intercitybussen die de verschillende steden en dorpen met elkaar verbinden.
Veerboot
Het is mogelijk om met de veerboot naar Cyprus te reizen. Vanuit Tascucu en Mersin in Turkije vertrekken viermaal per week ferry’s naar Kyrenia in het noordelijke deel van Cyprus.
Fietsen
Cyprus is redelijk goed geschikt voor fietsers. Op veel plaatsen zijn er aparte rijstroken voor fietsers en de bewoners zijn redelijk gewend aan het feit dat er fietsers rondrijden. Voor de meeste toeristen zullen de vele steile heuvels in het binnenland iets te veel van het goede zijn. Langs de kust is het redelijk vlak en daardoor geschikt voor de meeste fietsers. De binnenlanden van Cyprus zijn geliefd bij wielrenners, tijdens een tocht door het Troodosgebergte zal je er meerdere tegenkomen.