Cyprus voor beginners - d Nederlandse reisgids voor Cyprus

Cyprus | geschiedenis | bezienswaardigheden | steden & dorpen | vakantie | vervoerreisinfo | weer & klimaat | links

Cyprus weer & klimaat

Het weer en klimaat van Cyprus is voor veel toeristen de belangrijkste reden om voor een vakantie op dit eiland te kiezen. Niet zo gek als je bedenkt dat het klimaat op Cyprus tot de aangenaamste van Europa behoort. Er zijn niet veel andere landen of eilanden die tot Europa behoren waarbij de gemiddelde dagtemperatuur zo aangenaam is als op Cyprus. Zelfs de wintermaanden op Cyprus zijn zacht, vorst en sneeuw komen alleen voor in de hoger gelegen delen van het Troodosgebergte.
De combinatie van de vele zonne-uren, de lage neerslagcijfers en de hoge temperaturen maken Cyprus tot de ideale zon-, zee- en strandbestemming in Europa.

Cyprus bezienswaardigheden

Het eiland Cyprus herbergt een aantal mooie en boeiende bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Cyprus samengesteld:
Cyprus bezienswaardigheden top 10

Het klimaat van Cyprus

Cyprus heeft een mediterraan klimaat dat sterk wordt benvloed door zijn ligging in de Middellandse Zee. Door de zuidelijke ligging van het eiland beschikt Cyprus gemiddeld over de meeste zonne-uren van alle landen in Europa. Omdat Cyprus officieel niet tot Europa gerekend wordt maar tot Azi gaat deze eer officieel naar Malta.

De belangrijkste kenmerken van het klimaat van Cyprus zijn dat er tijdens de zomerperiode zo goed als geen neerslag valt, de gemiddelde dagtemperatuur minimaal n maand onder de achttien graden Celsius moet uitkomen en dat de natste maand minimaal driemaal zoveel neerslag heeft als de droogste maand van het jaar. De meeste landen in het Middellandse Zeegebied hebben een vergelijkbaar klimaat. Het verschil met Cyprus is dat de gemiddelde dagtemperatuur er hoger ligt en de neerslagcijfers wat lager.

Warme hete zomers

Met gemiddelde dagtemperaturen die net iets boven de dertig graden Celsius liggen, kun je stellen dat de zomers op Cyprus warm en heet zijn. Met name de maanden juli en augustus kunnen behoorlijk warm zijn op het eiland. Temperaturen rond de veertig graden Celsius zijn eerder de regel dan de uitzondering. Gelukkig zorgt de zo goed als altijd aanwezige zeewind voor de nodige verkoeling. Zo gauw je wat verder landinwaarts gaat ben je de wind kwijt en kan de temperatuur soms behoorlijk verstikkend aanvoelen. Op de warmste dagen van het jaar blijf je het beste in de buurt van een zwembad of de zee, zodat je met regelmaat even kunt afkoelen. Een andere optie is om richting het Troodosgebergte te gaan. In de hoger gelegen gedeeltes van dit gebergte ligt de gemiddelde temperatuur tijdens de warmste dagen van het jaar tien graden lager dan aan de kust.

Winterzon op Cyprus

Ondanks het feit dat ook in de wintermaanden de temperaturen op Cyprus nog redelijk aangenaam zijn, liggen ze te laag om geschikt te zijn als winterzonbestemming of om te kunnen overwinteren. Toch brengen steeds meer toeristen in deze periode een bezoek aan het eiland. Deze komen in de meeste gevallen voor een actieve vakantie; denk aan wandelen of fietsen. De winterperiode is tevens de natste periode op Cyprus. Ongeveer negentig procent van alle neerslag op het eiland valt in deze periode.

Het zachte voor- en najaar

Wil je van het uitstekende klimaat op Cyprus genieten en wat van het eiland zien, dan is het voor- en naseizoen de beste periode om een bezoek aan het eiland te brengen. De temperaturen zijn er dan al erg aangenaam zonder dat het er echt heet is. Met gemiddelde dagtemperaturen boven de twintig graden Celsius en uitschieters naar de dertig graden is het klimaat er perfect voor een wat actievere vakantie. Zeker als je van plan bent om de verschillende historische bezienswaardigheden op het eiland te bezoeken is dit de ideale periode. Langdurige neerslag in deze maanden is een uitzondering.

Neerslag

Normaal gesproken valt er in december de meeste neerslag gevolgd door de maanden januari en februari. In deze drie maanden valt zo goed als alle neerslag die er gedurende het jaar valt. Alleen in de maanden maart en november heb je nog kans op wat langdurige neerslag. Het ontbreken van neerslag in de zomermaanden zorgt er op zijn beurt weer voor dat het landschap op Cyprus langzaam verdort, wat de kans op bosbranden weer vergroot.

Sneeuw

Je zou het niet verwachten, maar bijna ieder jaar valt er wel sneeuw op Cyprus. Dit bijna uitsluitend in de hogere delen van het Troodosgebergte. Rondom de berg Olympus, het hoogste punt van het eiland, zijn er in de winterperiode zelf enkele skipistes te vinden. In vergelijking met de meeste Europese skigebieden stelt het niet veel voor, maar er ligt in totaal vier kilometer aan skipiste.

Zeewater

De temperatuur van het zeewater rondom Cyprus is bijna het gehele jaar geschikt om in te zwemmen. Echt aangenaam is het echter alleen tijdens de zomermaanden. Met zeewatertemperaturen die rond de zevenentwintig graden Celsius hangen is in deze periode de zee zelfs warm te noemen. Het zeewater is rondom de kust meestal niet heel helder, als je wat verder weg vaart uit de kust is het een stuk helderder en uitstekend geschikt om te duiken en snorkelen.

Weersextremen

Behalve de hoge temperaturen in de hoogzomermaanden komen er op Cyprus weinig tot geen echte weersextremen voor. Dit is hoofdzakelijk te danken aan de invloed van de Middellandse Zee op het klimaat van Cyprus.

Klimaattabel Cyprus

Onderstaande klimaattabel laat de langjarige gemiddelde klimaatstatistieken zien zoals die gemiddeld gelden voor de kustgebieden van Cyprus. Deze gegevens gelden niet voor het binnenland van Cyprus, waar andere waardes van toepassing zijn. Zo is het landinwaarts op de lager gelegen plekken vaak warmer in de zomer en geldt voor de berggebieden dat de gemiddelde temperaturen gedurende het hele jaar lager liggen. Ook valt daar wat meer neerslag. Voor de klimaatinfo van andere plaatsen op Cyprus kun je de pagina Cyprus op klimaatinfo.nl bezoeken.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 14 C 6 C 5 uur 12 dagen 79 mm 18 C
februari 15 C 6 C 6 uur 11 dagen 64 mm 17 C
maart 17 C 7 C 7 uur 9 dagen 33 mm 17 C
april 21 C 11 C 9 uur 5 dagen 15 mm 18 C
mei 25 C 14 C 10 uur 3 dagen 6 mm 20 C
juni 29 C 18 C 12 uur 1 dagen 2 mm 24 C
juli 32 C 20 C 12 uur 1 dagen 1 mm 26 C
augustus 32 C 20 C 11 uur 1 dagen 1 mm 27 C
september 30 C 18 C 10 uur 1 dagen 3 mm 27 C
oktober 26 C 15 C 8 uur 4 dagen 16 mm 24 C
november 21 C 11 C 7 uur 7 dagen 72 mm 22 C
december 16 C 8 C 5 uur 12 dagen 102 mm 19 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Het ideale moment om naar Cyprus af te reizen is in het voor- of naseizoen. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er dan net iets lager dan op de warmste maanden en anders dan in de wintermaanden heb je er zo goed als geen kans op langdurige neerslag. Met temperaturen die al richting de dertig graden Celsius gaan is het er warm genoeg om van het strand te genieten, maar nog niet zo heet dat je er verder niets meer kunt doen. Deze periode is tevens wat minder druk waardoor je er wat vrijer rond kunt lopen en rijden.
Wil je zeker weten dat de temperaturen er hoog zijn voor een zon-, zee- en strandvakantie dan kun je het beste tijdens de hoogzomermaanden een bezoek brengen aan Cyprus.

Meer info over Cyprus

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Cyprus:
alles over Cyprus
beste maanden voor een Cyprus vakantie
bijzondere plaatsen op Cyprus

Cyprus in n dag
Cyprus weer & klimaat
mooiste dorpjes op Cyprus
steden op Cyprus
winterzon vakantie op Cyprus

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy